Staande golven

Hoe gedragen Staande Golven in een Touw zich? Leraar: Werner Tuytens
Diploma: Industrieel Ingenieur Elektromechanica

Lestraject bekijken?


Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de 3de graad!

Gratis proberen Aanmelden

Staande golven zijn een gevolg van interferentie en vormen een aantal belangrijke toepassingen. Volg dit lestraject met lesvideo's en oefeningen en golven worden helemaal duidelijk voor je. 

Dit lestraject bestaat uit 5 lessen,
Geschatte duurtijd: 15 minuten.

Gratis proberen Aanmelden

  • Inhoudstafel Staande golven
  • Hoe gedragen Staande Golven in een Touw zich?

    Werner legt je in deze video uit waarom staande golven in een touw ontstaan en hoe dit proces in zijn werk gaat. (3de graad)

    In deze video vertelt Werner je waarom staande golven in een touw ontstaan en hoe dit allemaal tot stand komt. 

  • Staande Golven in een Luchtkolom, hoe ontstaan deze?

    Werner legt je uit hoe staande golven in een luchtkolom zich gedragen

    In het onderdeel trillingen en golven kom je sowieso het onderwerp 'staande golven in een luchtkolom' bezig. In deze video vraagt Werner zich af hoe de tonen van een blokfluit gemaakt worden.

     

  • Oefenles staande golven in een luchtkolom

    1. Je kan een colaflesje als muziekinstrument gebruiken. Welke frequentie spelen we als de hoogte van de luchtkolom er 12,0cm is?
  • Geluidsgolven: de buis van Kundt!

    Dieter van Technopolis legt in deze video het principe van een staande golf uit aan de hand van een wel heel bijzondere buis. (3de graad)

    In deze video toont Dieter van Technopolis je hoe je geluidsgolven zichtbaar kan maken door middel van de buis van Kundt.

  • Test jezelf - Staande golven

    1. Een snaar op een cello heeft een lengte van 90 cm en produceert een la (440 Hz). Waar moet de muzikant zijn vinger zetten om een si (494 Hz) te spelen? 

    2. Als we een touw met een lengte van 14 meter laten trillen, krijgen we een staande golf met twee buiken. De voorplantingssnelheid is 20 m/s. Met welke frequentie trilt het touw?

    3. We spelen een muzieknoot op een fluit en meten de frequentie. De frequentie die we meten bedraagt 315 Hz en de fluit is 54,0 cm lang. Bereken hieruit de snelheid van het geluid.

Bekijk volledig traject Verberg volledig traject