Warmteuitwisseling en energie

Oooops

U heeft geen flash plugin geinstalleerd, klik hier om deze te installeren

Get Adobe Flash player

Leraar: Dieter Kopmanis
Diploma:

Lestraject bekijken?


Probeer WeZooz Academy meteen even GRATIS uit en start met leren dankzij onze diverse lestrajecten voor vakken in de 2de graad!

Gratis proberen Aanmelden

Dit lestraject bevat filmpjes, oefeningen en een test over warmteuitwisseling en energie. 

Dit lestraject bestaat uit 6 lessen,
Geschatte duurtijd: 20 minuten.

Gratis proberen Aanmelden

  • Inhoudstafel Warmteuitwisseling en energie
  • De warmtegevoelige bloem!

    Dieter van Technopolis legt aan de hand van de warmtegevoelige bloem uit hoe een waterkoker werkt. (2de graad)

    Hoe gaat de thermische uitzetting van bimetalen in zijn werk? Edutainer Dieter weet je hier met behulp van een bloemetje alles over te vertellen.

  • Wanneer is er een Thermisch Evenwicht en kan je spreken van Warmteuitwisselingen?

    Jasper legt je uit wat warmteuitwisselingen zijn en wanneer je een thermisch evenwicht bereikt. (tweede graad)

    Wanneer spreek je van een thermisch evenwicht? En wanneer kan je spreken van warmteuitwisselingen of warmteoverdracht? Kom het snel te weten in deze boeiende lesvideo fysica.

     

  • Oefenles thermisch evenwicht

    1. In onderstaande figuur zie je een tas koffie waarin we een scheut melk gieten. Voor de eenvoud mag je veronderstellen dat de soortelijke warmtecapaciteit van de twee stoffen hetzelfde is. Welke van de onderstaande stellingen is dan juist?

  • De Soortelijke Warmte of Warmtecapaciteit vind je terug in de formule van de warmtehoeveelheid!

    Jasper legt je uit wat het verschil is tussen de soortelijke warmte of warmtecapaciteit van een spijker en hout. (2de graad)

    In fysica krijg je sowieso te maken met de soortelijke warmte of warmtecapaciteit. Maar is deze soortelijke warmte of warmtecapaciteit gelijk voor elk voorwerp? Jasper onderwerpt Timothy aan een test!

     

  • Oefenles warmtecapaciteit

    1. Jasper heeft een zwembad gekocht waar 6000 liter water in gaat. Hij vult het zwembad met water uit de kraan dat 15°C als temperatuur heeft. Hij zou liefst zwemmen bij een temperatuur van 25°C. Hoeveel warmte gaat hij dan moeten toevoegen met zijn verwarmingstoestel indien de soortelijke warmtecapaciteit van water 4186 J per kilogram Kelvin is?
  • Test jezelf - Thermisch evenwicht en warmtecapaciteit

    1. Ik heb een glas met 20 centiliter water met een warmtecapaciteit van 4186 ##J/(kg)##.K. Als het water eerst 10°C is, hoeveel warmte moet ik dan toevoegen om het op 25° C te krijgen? (Antwoord in kJ)

    2. Hoeveel liter water heb ik nodig om de warmte van een kernreactor af te voeren? De kernreactor levert 1000 MJ per seconde en het water wordt opgewarmd van 20°C tot 300°C (het kookt niet omdat het onder druk staat). De warmtecapaciteit van water bedraagt 4186 ##J/(kg)##.K. 

    3. Waarom heeft het zeewater zulke constante waarde?

      Gedurende de maanden juli en augustus zal het aan de belgische kust altijd rond de 21°C bedragen, terwijl de temperatuur tussen dag en nacht veel kan verschillen. Ook tussen bewolkte en zonnige dagen zijn er grote verschillen.

Bekijk volledig traject Verberg volledig traject